WESTCREECKE een Landgoed
met een eigen gezicht
Een eigentijds landgoed met een rijke historie.
Een bijzonder gebied werd door Ernst en Ellie Verwer omgevormd tot een eigentijds en schitterend landgoed.
Westcreecke is een unieke plek, met schoonheid, rust en ruimte in overvloed.
De Oorsprong
van
Westcreecke
Ellie Verwer is geboren en getogen op het land van Westcreecke. Samen met haar man Ernst, eveneens afkomstig uit een landbouwgeslacht, zette ze het familiebedrijf op haar geboortegrond voort. Jarenlang verbouwden ze hier uiteenlopende gewassen, van aardappelen tot bloemenzaden. Ellie: “Het is een heerlijke plek, zo dichtbij het dorp en met uitzicht op de weidse polder. Een prachtige plek om te wonen en te werken.” Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit gebied reeds lang wordt bewoond; direct na de inpoldering werd er al gebouwd. Ellie: “Toen mijn kinderen hier vroeger op het land speelden, stuitten ze eens op heel oude, bakstenen fundamenten. Waarschijnlijk van een boerderij van een paar eeuwen terug. Deze grond heeft een rijke geschiedenis.”
De Ontwikkeling
van
Westcreecke
Toen de Verwers in 1999 besloten te stoppen met de land- en tuinbouw, wilden hun kinderen het bedrijf niet overnemen. Er werd gezocht naar een manier om deze unieke plek optimaal tot zijn recht te laten komen. Toen Carlo Braat van Brabants Landschap, een goede bekende van de familie, de mogelijkheid schetste om het gebied om te vormen tot een landgoed, was het idee voor Westcreecke geboren. Er kwam subsidie beschikbaar voor dit speciale project, er mocht zelfs gebouwd worden, en Ernst en Ellie startten enthousiast met de omvorming van hun akkers tot een indrukwekkend landgoed.
Ernst Verwer: “Het ontwikkelen van Westcreecke was een geweldige uitdaging.
Door mijn opleiding Cultuurtechniek heb ik veel affiniteit met de verschillende aspecten van het proces. Ook onze kennis van de grond en de omgeving, en onze jarenlange ervaring als ondernemers kwamen prima van pas.”
Het Ontwerp
van
Westcreecke
Ellie Verwer heeft al een groot aantal tuinen ontworpen. Bij het vormgeven van het uitgestrekte landgoed, in samenwerking met Brabants Landschap, is met veel factoren rekening gehouden, zoals grondsoort en waterstand. Daarnaast moest het een plek worden om volop van de sfeer, de rust en de ruimte te genieten.
“Het landgoed heeft verrassende zichtlijnen gekregen, met grote afwisseling in kleur en begroeiing, tussen grasland, water en bomen”, vertelt Ellie. “
We kozen onder andere voor populieren en iepen, bomen die hier al van oudsher te vinden zijn en die uitstekend in het landschap passen. Populieren groeien snel; er zal in korte tijd een mooi bos ontstaan. Op een oude kaart ontdekte ik dat er hier vroeger een kreek lag, de Westcreecke. We vonden het een prachtig idee om het water weer terug te laten komen en zo een wooneiland te creëren. De nieuwe kreek ligt vrijwel op dezelfde plaats als de oude. En we hadden meteen een passende naam voor het landgoed gevonden.”